Архієпископ Веніамін взяв участь в урочистостях в Черкасах на честь прпмч. Макарія Канівського

20 вересня 2024 року в Черкасах відбулося святкове богослужіння на честь дня пам’яті прпмч. Макарія Канівського, архімандрита Овруцького, ігумена Пінського, Переяславського чудотворця.
Торжество, яке щорічно збирає під склепіннями кафедрального собору Черкас сонм архіпастирів, численне духовенство і православних вірян підтвердило незмінність своєї традиції. Прпмч. Макарій своєю полум’яною молитвою до Бога сприяв тому, що біля раки з його нетлінними мощами цього року було не менш велелюдно. Черкащани і всі вірні чада Церкви не забувають про свого духовного батька, як і він ніколи не забуває духовно підтримувати кожного з них під час важких випробувань.
З благословіння Високопреосвященнішого митрополита Полтавського і Миргородського Филипа вікарій Полтавської єпархії Високопреосвященніший архієпископ Новосанжарський Веніамін співслужив сонму архієреїв за Божественною літургією, яку очолив Керуючий Черкаською єпархією митрополит Черкаський і Канівський Феодосій в Архангело-Михайлівському кафедральному соборі м. Черкаси.
Архіпастирям співслужило духовенство Черкаської єпархії та гості у священному сані.
На Літургії було піднесено сугубу молитву за Церкву, що потерпає від гонінь.
Після читання Євангелія митрополит Феодосій звернувся до гостей торжества з архіпастирською проповіддю. Владика докладно розповів про життя і духовний подвиг прпмч. Макарія, а також описав складні проблеми, з якими зіткнулася Православна Церква в XVII столітті, що стало часом сповідництва для віруючих людей.
Наприкінці Літургії відбувся урочистий Хресний хід навколо кафедрального собору, після якого було звершено соборний молебень прпмч. Макарію Канівському.
Після спільної молитви митрополит Феодосій подякував запрошеним архієреям і духовенству за участь у святкових богослужіннях і побажав їм принести зміцнювальне віру благословення прпмч. Макарія у свої єпархії.
Усім вірянам, які прийшли цього дня до кафедрального собору, були подаровані невеликі, але дуже цінні святині – філахто, частинки облачення небесного покровителя Черкащини.
Пресслужба Полтавської єпархії.
Поделиться

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *