Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господня

27 вересня 2021 року, у день свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, Високопреосвященнійший митрополит Полтавський і Миргородський Филип очолив Божествену літургію у Хрестовоздвиженському жіночому монастирі міста Полтави.

Його Високопреосвященству співслужили секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук, прес-секретар єпархії протоієрей Миколай Довганич, клірики обителі та гості в священному сані.

За Богослужінням молилася настоятелька монастиря ігуменя Мастридія з сестрами обителі та настоятелька Горбанівського Богородицького монастиря ігуменя Ангеліна з сестрами обителі.

Піснеспіви Божественної літургії виконав архієрейський хор під керівництвом протодиякона Георгія Лінда.

За богослужінням було піднесено особливі молитви про припинення епідемії коронавірусу та про лікарів, які ведуть боротьбу за життя і здоров’я хворих.

Після запричастного вірша протоієрей Миколай Довганич звернувся до віруючих зі словом проповіді.

За старанні труди на благо Святої Церкви благодійники обителі були  нагороджені церковними нагородами: Альошкіна Алла Валентинівна – орденом святої праведної Анни, Дяченко Ольга Семенівна – грамотою Високопреосвященнішого митрополита Филипа.

Навколо храму був звершений Хресний хід.

Після Богослужіння Високопреосвященніший Владика привітав віруючих зі святом та благословив усіх.

27 вересня православні християни згадують дві події. У 326 році в Єрусалимі був знайдений хрест, на якому розіп’яли Іісуса Христа. Сталося це близько гори Голгофи, де був розп’ятий Спаситель. І друга подія – повернення Животворящого Хреста з Персії, де він перебував у полоні. У VII столітті повернув його в Єрусалим грецький імператор Іраклій. Обидві події об’єднувало те, що Хрест перед народом воздвигали, тобто підіймали. При цьому направляли його на всі сторони світу по черзі, щоб люди могли вклонитися йому і розділити один з одним радість знайдення святині.

Поделиться

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *