Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Настоятельки монастирів Полтавської єпархії взяли участь у з’їзді чернецтва Української Православної Церкви в Почаївській Лаврі – Новини Полтавської Єпархії

Настоятельки монастирів Полтавської єпархії взяли участь у з’їзді чернецтва Української Православної Церкви в Почаївській Лаврі

15 липня 2021 року у Свято-Успенській Почаївській Лаврі з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія розпочався З’їзд чернецтва Української Православної Церкви, у якому взяли участь настоятелька Свято-Троїцького Велико-Будищанського монастиря ігуменя Нонна, настоятелька Богородицької Горбанівської обителі ігуменя Ангеліна та настоятелька Полтавського Хрестовоздвиженського монастиря ігуменя Мастрідія.

Очолили зібрання Голова з’їзду – митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, голова Синодальної комісії у справах монастирів Української Православної Церкви; заступник Голови з’їзду – митрополит Почаївський Володимир, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври; секретар з’їзду – митрополит Святогірський Арсеній, намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври. У президії З’їзду присутній митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор.

Перед початком заходу була звершена Божественна літургія та молебень у Свято-Преображенському соборі Лаври, після чого делегати вклонилися святиням обителі.

Після завершенні реєстрації, о 10:00, розпочалася робота З’їзду.

Митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор зачитав Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Онуфрія, у якому Предстоятель благословив учасників.

«Нехай Милосердний Господь, молитвами Пречистої Своєї Матері, в Лаврі Якої сьогодні ми зібралися, благословить усіх учасників цього монашеського форуму, умудрить і надихне до правильних висновків та рішень задля зміцнення кожного уділу чернечого життя та подальшого плідного звершення своєї спасительної місії на теренах України», — побажав Блаженніший владика.

Загалом у заході взяло участь 22 архієреї УПЦ та близько 300 намісників (ігуменів), настоятельок та представників монастирів і скитів.

Продовжуючи роботу З’їзду, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел виголосив доповідь на тему: «Роль і значення чернецтва в спасінні людської душі». Ігуменя Серафима (Шевчик), настоятельниця Архангело-Михайлівського жіночого монастиря (м. Одеса) виступила з промовою на тему: «Чернецтво – оплот канонічного Православ’я». Єпископ Білогородський Сильвестр, Ректор КДАіС розповів про «Ситуацію у світовому Православ’ї внаслідок дій патріарха Варфоломія в Україні та можливий внесок чернецтва УПЦ для її вирішення».

Під час перерви було зроблено загальне фото усіх учасників.

ІІ частина З’їзду розпочалася з виступу митрополита Почаївського Володимира на тему: «Монашество в сучасному світі». Ігуменя Стефана (Бандура), настоятельниця Свято-Успенського Зимненського ставропігійного монастиря представила до уваги присутніх роздуми на тему: «Гаджети в монастирі: користування мобільними телефонами, соцмережами, інтернетом в обителі – користь і небезпека».

Архімандрит Марк (Куштан), намісник Воскресенського Ужгородського монастиря у своїй доповіді поділився думками на тему: «Покликання до монашества. Як виховувати в молоді потяг до монашества?». Архімандрит Симеон (Гагатик), намісник Свято-Троїцького Охтирського монастиря виступив з доповіддю: «Сучасне чернецтво: можливе і неможливе».

Після обідньої перерви розпочалася ІІІ частина З’їзду, під час якої митрополит Святогірський Арсеній розповів про духовне керівництво в обителі.

Далі єпископ Згурівський Амвросій, вікарій Бориспільської єпархії представив тему: «Просвітницька та освітня діяльність монастирів». Ігуменя Михаїла (Фурманець), настоятелька Анастасiївського ставропiгiйного монастиря (м. Житомир) розглянула особливості духовного керівництва у жіночих монастирях.

Завершилася робота З’їзду підбиттям підсумків, прийняттям пропозицій щодо проведення чергового з’їзду.

Поделиться

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *