Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Науково-популярний фільм «Скарб» (ФІЛЬМ) – Новини Полтавської Єпархії

Науково-популярний фільм «Скарб» (ФІЛЬМ)

11 червня 1912 року на сільському пасовищі поблизу Малої Перещепини відбулася подія, що сколихнула науковий світ Російської імперії. Випадково місцеві хлопчики – пастухи натрапили на унікальну знахідку – кілограми золотих та срібних предметів… Так розпочалася новітня історія знаменитого Малоперещепинського скарбу. Коли і хто залишив коштовності в Полтавській землі? Про це і досі сперечаються науковці різних країн: України, Росії, Болгарії, Німеччини тощо.

У 2016 році з благословіння та за сприяння Високопреосвященнішого митрополита Полтавського і Миргородського Филипа полтавські телевізійники розпочали роботу над науково-популярним фільмом «Скарб». Довелося опрацювати безліч джерел: свідчення очевидців події, описи предметів скарбу, дослідження природно-історичних умов лісостепового краю, де були віднайдені коштовності.
Особливу увагу було приділено науковим напрацюванням щодо знахідки. Головна проблема, яка ускладнювала роботу над фільмом, – різночитання в інтерпретаціях приналежності предметів скарбу, їх датування, різні погляди на обставини, за яких коштовності опинилися на території нинішньої Полтавщини. Зйомки і монтаж картини тривали чотири роки. Це було пов’язано з труднощами розробки і втілення теми, а також з техніко-організаційними проблемами, які виникли після ліквідації Полтавської телерадіокомпанії «Лтава», де працювали учасники творчої групи.
Фільм має назву – «Скарб». Але зміст і сенс твору ширші від простого опису коштовностей, знайдених сільськими дітьми майже 110 років тому. Автор сценарію і режисер Людмили Нестуля пропонує познайомитися з історією унікальної знахідки і водночас зануритися в стихію стародавньої історії, уявити людей, які жили на землях сучасної Полтавщини, їхній побут, звичаї, вірування. Жанр історичного розслідування, за задумом автора,найбільше підходить для пошуку відповідей на ці запитання. Відтоді саме поняття «скарб» отримує інший масштаб і значення. Йдеться про безцінні пласти вітчизняної культури, подеколи малодосліджені й неоцінені.
До роботи над фільмом «Скарб» долучився великий колектив професіоналів. Назвемо лише декількох: оператори – Дмитро Старіков, Микола Янко; інженер монтажу – Наталія Черниш, звукорежисер – Леонід Сорокін, інженер комп’ютерної графіки – Олена Шарбенко, редактор – Наталія Іванченко, диктори – Віта Сарапин та Олександр Василенко.
У фільмі беруть участь відомі вчені: академік Петро Толочко, кандидати історичних наук .Олексій Комар, Олександр Супруненко, Андрій Скиба; доцент Софійського університету (Болгарія) Георгій Ніколов та інші.
Особлива вдячність за допомогу в організації зйомок – митрополиту Полтавському і Миргородському Филипу та співробітникам Полтавської єпархії Української Православної Церкви, а також митрополиту Ловчанському Болгарської Православної Церкви Гавриїлу та представникам культурної спільноти болгарської діаспори в Україні.
Допомогу в роботі над фільмом надавали люди різних професій – справжні ентузіасти краєзнавства: вчитель історії Малоперещепинської середньої школи Анатолій Береза, майстри історичних реконструкцій Вадим Обертас, Володимир Полапа; співробітники Полтавського краєзнавчого музею, педагоги і учні Полтавської середньої школи № 18, учасники дитячо-юнацького театрального колективу «Ну і дітки», працівники Дібрівського кінного заводу і багато-багато інших небайдужих людей.
Поделиться

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *