Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Паломницька поїздка православних полтавців до святинь Буковини – Новини Полтавської Єпархії

Паломницька поїздка православних полтавців до святинь Буковини

З благословення Високопреосвященнійшого митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, з 6 по 9 березня 2021 року відбулася паломницька поїздка православних полтавців до святинь Буковини.
6 березня, у Вселенську поминальну суботу, паломники відвідали жіночий монастир на честь преподобної Анастасії Київської в селі Ковалівка на Київщині, де молилися за богослужінням та поспілкувалися з насельницями обителі, потім відвідали Браїлівський монастир на Вінниччині, і вже пізно ввечері прибули на благословенну Буковину.

7 березня, у Неділю м’ясопустну, паломники молилися за Божественною Літургією у Свято-Троїцькому соборі Банченського чоловічого монастиря. Богослужіння очолив вікарій Чернівецької єпархії єпископ Герцаївський Силуан. Цікавою особливістю буковинських богослужінь, яку ми помічали і далі, є звершення служби церковнослов’янською і румунською мовами. Цього ж дня, наша група відвідала також монастир на честь Боянської ікони Божої Матері та місто Чернівці, де милувалися пам’ятками архітектури Австро-Угорської доби, зокрема відвідали Чернівецький Університет (колишню резиденцію митрополитів Буковини), а також монастир та кафедральний собор. Побували у Свято – Миколаївському храмі, який побудований в румунському стилі неоромінеск, по-народному називається “П’яна церква”. Таку оригінальну назву отримав він через свої куполи, які створюють обман зору, немов би крутяться перед прохожими.
Ранком 3-го дня, 8 березня, паломники вирушили до самого кордону, де відвідали жіночий монастир на честь великомученика Іоанна Сучавського на хуторі Слатіна. За богослужінням, сестри обителі співали давніми візантійськими наспівами церковнослов’янською та румунською мовами, чим створювали непередавану атмосферу. Після Літургії, зустрілися з настоятелькою монастиря ігуменею Іоанною, яка вручила паломникам пам’ятні подарунки. Підкріпивши свої сили смачним обідом в монастирській трапезній, паломники відвідали також село Чудей, де поспілкувалися з настоятелем місцевого Свято-Миколаївського храму протоієреєм Василієм Попеску. Він розповів полтавцям про життя та традиції православних на Буковині та благословив усіх.

Після цього відвідали Іоанно-Богословський монастир у селі Хрещатик, де певний час проживав преподобний Кукша Одеський, а на вечір прибули до Свято-Успенського Кулівецького чоловічого монастиря.
Цього дня, на гостину до обителі завітали не лише полтавські паломники. Прибула також делегація з Одеського Іверського монастиря на чолі з архієпископом Южненським Діодором.
Високопреосвященнійший владика, разом з намісником цього монастиря, єпископом Хотинським Веніаміном очолили Божественну Літургію 9 березня, в день пам’яті Обрітення глави Іоанна Предтечі. Майже всі прочани приступили до святих Таїнств Сповіді та Причастя. А потім паломникам, разом з високими гостями з Одеси була проведена екскурсія храмами обителі та скитом, з якого відкривається неймовірної краси вигляд на річку Дністер.
Стомлені фізично, але повні враженнями і духовним піднесенням паломники поверталися додому, дякуючи Милостивому Богу, що сподобив відвідати святині Буковини!!!

Поїздка була організована Паломницький відділ Полтавської єпархії УПЦ.
Слідкуйте за анонсами та долучайтеся до поїздок! Разом буде цікаво!

Поделиться

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *