Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Пам’ять святих преподобномучеників Мгарських – Новини Полтавської Єпархії

Пам’ять святих преподобномучеників Мгарських

6 серпня 2021 року, в день пам’яті святих преподобномучеників Мгарських, Високопреосвященніший митрополит Полтавський і Миргородський Филип звершив Божественну літургію в Спасо-Преображенському Мгарському монастирі.

Його Високопреосвященству співслужили благочинний монастиря архімандрит Никанор (Лагутін), благочинний Полтавського міського округу протоієрей Іоанн Корнієнко, благочинний Полтавського районного округу протоієрей Олександр Антонюк, благочинний Миргородського округу протоієрей Петро Товстяк, насельник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архімандрит Арефа (Семян), прес-секретар єпархії протоієрей Миколай Довганич, братія та гості обителі в священному сані.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні, єдності Православної Церкви та про позбавлення українського народу від епідемії коронавирусной інфекції, а також про лікарів, які несуть подвиг боротьби з недугою.

Зі словом проповіді до вірних звернувся протоієрей Борис Кондрат.

По завершенні богослужіння Високопреосвященніший митрополит Филип звернувся до віруючих з архіпастирським словом і благословив усіх.

10 липня 1919 року (за новим стилем) Мгарський монастир був зайнятий червоноармійцями більшовицького Антонівського полку. Ченцям довелося звільнити майже всі приміщення, а самим переміститися в сарай.

У 20-х числах липня червоноармійці відступили під натиском частин Добровольчої армії, які увійшли в монастир 14 серпня, але вже на другий день «білі» були змушені відступити.

17 серпня Червона армія зайняла монастир вдруге. На наступний день монахи і настоятель ігумен Амвросій були заарештовані за допомогу білогвардійцям.

Всіх ченців разом з настоятелем монастиря погнали в Лубни на залізничний вокзал і, протримавши там ще близько 2-х годин, повели далі – по дорозі на Пирятин.

Вночі 19 серпня за новим стилем (6 серпня за старим стилем), на Пирятинському шляху за наказом комісара Бакая ченців розстріляли. Загинуло сімнадцять ченців на чолі з ігуменом Амвросієм.

8 травня 2008 Священний синод УПЦ ухвалив рішення про канонізацію ігумена Амвросія і шістнадцяти загиблих разом з ним ченців, яка відбулася 30 серпня в Спасо-Преображенському Мгарському монастирі. Урочистості прославлення в лику святих Мгарських преподобномучеників очолив пріснопам’ятний Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.

Поделиться

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *