Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Послання Високопреосвященнішого Филипа, митрополита Полтавського і Миргородського, з нагоди початку Святого і Великого посту (+ВІДЕО) – Новини Полтавської Єпархії

Послання Високопреосвященнішого Филипа, митрополита Полтавського і Миргородського, з нагоди початку Святого і Великого посту (+ВІДЕО)

ПОСЛАННЯ
ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО ФИЛИПА,
МИТРОПОЛИТА ПОЛТАВСЬКОГО І МИРГОРОДСЬКОГО,
З НАГОДИ ПОЧАТКУ СВЯТОГО І ВЕЛИКОГО ПОСТУ
духовенству, чернецтву й усім вірним чадам Полтавської єпархії
Української Православної Церкви

Всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині,
возлюблені у Христі брати і сестри!
Моя Богом дарована полтавська паство!

«Прииде пост, мати целомудрия, обличитель грехов, проповедник покаяния, жительство ангелов, и спасение человеков» — такими слова Свята Церква вводить нас в простір Великого посту. Це особливий час, в який кожен з нас повинен докласти максимум зусиль, щоб змінити себе. Іншими словами — зробити вибір не на користь гріха, але на користь Христа і Його заповідей.

Не просто до стриманості в їжі нас закликає Церква, але до утримання від усього того, що стає перешкодою в нашому спілкуванні з Богом і з людьми, які нас оточують. В одному з великопісних піснеспівів ми знаходимо пряме повчання, як нам слід провести ці дні: «Будемо постувати постом приємним, благоугодним Господу; істинний піст — від пороків ухилення, стриманість язика, відмова від гніву, розлучення з гріховними бажаннями, лихослів’ям, брехнею і клятвопорушенням».

Великий піст принесе нам справжню духовну користь тільки в тому випадку, якщо ми придбаємо в ці дні навик до безперервної молитви, яка буде звершуватися в нашому розумі й серці, навчимося любити своїх ближніх, прощати їхні помилки, не засуджувати інших людей, а бути уважнім тільки до себе і бачити тільки власні гріхи. Іншими словами, піст буде корисним нам тільки в тому випадку, якщо до його закінчення ми станемо хоча б трохи кращими, ніж є зараз.

Давайте ж проведемо цей час в істинному покаянні і рішучості змінити себе і своє життя. Будемо старанно молиться, щоб невпинним прикликанням Імені Господа Ісуса Христа очистити наші серця від пристрастей та пороків. Докладемо всіх зусиль, щоб Бог утішив кожного з нас Своєю Божественною благодаттю і просвітив Божественним Світлом. З любов’ю і смиренням будемо ставитися один до одного, щоб між нами запанувала Божественна Любов. Відкриємо наші очі на біль, страждання і нужду інших людей, щоб в кожній людині побачити Христа, який прийшов до нас. Простимо образи та прикрості, заподіяні нам, щоб і Бог простив нам наші гріхи і беззаконня.

Возлюблені у Господі всечесні отці, брати і сестри! Вступаючи в великопісний подвиг, щиро прошу всіх, кого я образив чи спокусив словом чи ділом, пробачити мене. І в свою чергу, з серцем люблячого батька прощаю кожного і на всіх закликаю Боже благословення!

Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога Отця, і причастя Святого Духа нехай буде зо всіма вами!

+ Смиренний ФИЛИП,
милістю Божою митрополит Полтавський і Миргородський,
ваш співмолитвеник і співпосник

1 / 14 березня 2021 року від Різдва Христового,
Прощена неділя,
кафедральний град Полтава

Поделиться

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *