Пам’ять прп. Сампсона Странноприїмця

10 липня 2021 року, в день пам’яті прп. Сампсона Странноприїмця та 165-ту річницю освячення храма, Високопреосвященніший митрополит Полтавський і Миргородський Филип очолив Божественну літургію в Свято-Сампсоніївскому храмі на Полі Полтавської битви.

Його Високопреосвященству співслужили секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук, прес-секретар протоієрей Миколай Довганич, благочинний Полтавського міського округу протоієрей Іоанн Корніенко, благочинний Полтавського районного округу протоієрей Олександр Антонюк, настоятель Свято-Сампсоніївського храму протоієрей Костянтин Оніпко та міське духовенство.

Піснеспіви Божественної літургії виконував архієрейський хор під керівництвом протодиякона Георгія Лінда.

За богослужінням були піднесені посилені молитви про припинення епідемії коронавіруса та про лікарів, які ведуть боротьбу за життя і здоров’я хворих.

Також була піднесена заупокійна молитва за спочилих воїнів та всіх загиблих під час Полтавської битви.

Зі словом проповіді до богомольців звернувся протоієрей Михаїл Волощук.

Після закінчення Божественної літургії навколо храму був здійснений Хресний хід. Біля братської могили воїнів була звершина заупокійна літія про всіх загиблих під час Полтавської битви.

На завершення Високопреосвященніший Владика звернувся до віруючих з архіпастирським словом та благословив усіх.

У 1709 році, після Полтавської битви, Петро I видав указ про спорудження на полі Полтавської битви Петропавлівського монастиря з нижньою церквою на честь прп. Самсона Странноприїмця (оскільки битва відбулася 27 червня (10 липня за н. ст.) – в день пам’яті прп. Сампсона). Незважаючи на наказ Петра I про невідкладність спорудження монастиря і монумента, а також виділення коштів для будівництва, справа посувалася дуже повільно.

У 1840 році, за пропозицією генерал-губернатора графа Строганова, було проведено конкурс проектів на будівництво церкви. З числа поданих проектів перевага була віддана проекту архітектора Ж.-Ж. (Йосипа Івановича) Шарлеманя (1782-1861). Фундамент церкви був закладений 27 червня 1852 року. Її будівництво, яке здійснювалося під наглядом місцевого архітектора Хоруженко, було закінчено в 1856 році. Церква освячена 15 липня 1856 року. Побудована за зразком візантійських храмів. В кінці ХІХ століття в Полтаві була створена окрема комісія, яка визнала за необхідне значно розширити Сампсоніївську церква. У 1890 році архітектор М.Ніконов виконав проект реконструкції церкви. В кінці вересня 1895 року роботи із реконструкції храму було завершено і 1 жовтня 1895 року його заново освятили. Під час підготовки до 200-річного ювілею Полтавської битви Сампсоніївська церква отримала нові зміни. За проектом полтавського єпархіального архітектора С.Носова із західного боку до неї була добудована вхідна частина з дзвіницею. Під час останньої реконструкції суттєво змінився не тільки екстер’єр, а й інтер’єр церкви.

Стіни, склепіння стелі і внутрішні поверхні центрального барабана купола були покриті суцільним шаром високохудожніх декоративно-рослинних і сюжетних розписів, виконаних у стилі В.Васнєцова. Дерев’яний іконостас був замінений на одноярусний, виготовлений з мармуру. Художньо-образні характеристики розписів та іконостасу Сампсоніївського храму дають всі підстави класифікувати їх як унікальний високохудожній зразок храмового монументального мистецтва.

Поделиться

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *