Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Рождественское послание 2019 – Новини Полтавської Єпархії

Рождественское послание 2019

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

Високопреосвященнішого Филипа,митрополита Полтавського і Миргородського,

духовенству, чернецтву, всім вірним чадам

Полтавської єпархії Української Православної Церкви

 

Возлюблені у Господі всечесні отці, дорогі брати і сестри!

Моя у Христі улюблена і Богом дарована полтавська паство!

Різдво Христове знову переносить нас до Віфлеєма, де відбулася найвеличніша подія в історії людства, яка повністю змінила її хід: народилося Немовля Іісус, Спаситель світу, Визволитель наш від влади смерті, і небесний хор у духовному піднесенні прославив Бога, виголошуючи: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, серед людей благовоління!» (Лк. 2, 14).

У ту святу ніч відкрилися безмежна Божественна премудрість та сила, благостиня та любов. Людина, яка внаслідок Адамового гріхопадіння відступила від Бога, стала рабом гріха та бранцем диявола. Але Бог змилосердився над Своїм творінням, Сам зійшов на землю та втілився, щоб кожному з нас вказати на Шлях, Істину та Життя (Ін. 14, 6). Різдво Христове відкрило перед нами врата Небесного Царства, з’єднало нас із Богом Отцем, визволило від рабства гріху та полону диявола, як про те говорить Святе Євангеліє: «Син Людський прийшов знайти і спасти загибле» (Мф. 18, 11).

У ту святу ніч ангели славили Бога, тому що на землі був проголошений мир, а поміж людей з’явилася добра воля через Спасителя.

Наша Свята Православна Церква завжди несла в собі цю спасительну Різдвяну благу звістку про мир: мир між землею і Небом, мир поміж людьми, мир людини з Богом. І ми, чада церковні, люди миру, маємо присвятити все своє життя проголошенню та утвердженню миру та молитві про мир.

Але недостатньо буде, дорогі брати і сестри, якщо ми лише словами будемо проголошувати цей святий мир, а у той час у наших серцях пануватимуть ворожнеча, злоба та заздрість. Богонемовля Іісус покладає на кожного з нас відповідальність не словом, а дієвим прикладом доводити, що Він царствує посеред нас.

Нині, в надскладні часи для нашої Святої Української Православної Церкви, народу нашого та держави, утвердження миру — душевного, громадянського та сімейного — є необхідною запорукою духовного відродження нашого суспільства.

У ці наповнені світлом Різдвяні дні ми з болем молимося про відновлення порушеного миру церковного. Святе Письмо говорить: «Усяке царство, що розділилося в собі, запустіє; і всяке місто чи домівка, що розділилися у собі, не вистоять» (Мф. 12, 25). Наш народ, змучений соціальними та економічними проблемами, чекає від Церкви прикладу миролюбства, віротерпимості, уваги та доброти один до одного. Штучне протиставлення віруючих одного віросповідання та однієї нації, окрім скорботи та ворожнеч, більше нічого не приносить, а лише шкодить нашому спільному миру. Тому в святі дні Різдва Христового ми, як причасники благодатної церковної єдності, закликаємо усіх наших співвітчизників до союзу в любові та правді, до миру Христового та до єднання навколо єдиної канонічної Української Православної Церкви і нашого Предстоятеля — Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Ми усвідомлюємо, що відновлення миру церковного в нашій державі вимагає від нас багатьох сил і терпіння. Але ми покладаємо всю надію на Бога, пам’ятаючи слова Христа Спасителя: «Без Мене не можете робити нічого» (Ін. 15, 5). Лише безмежна любов Божа здатна покрити немочі кожного з нас та принести мир Церкві й Україні, а миротворцям дати право називатися синами Божими (Мф. 5, 9). У ці Різдвяні дні ми молимося та твердо віримо: «Господь дасть силу народові Своєму; Господь благословить народ Свій миром!» (Пс. 28, 11).

Сердечно вітаю усіх вас, улюблені всечесні отці, боголюбиві ченці і черниці, дорогі брати і сестри, зі святом Різдва Христового та бажаю усім благословенного Новоліття.

Удосконалюйтесь, дорогі мої, у пізнанні Світла Істини Господньої, в збереженні заповідей Божих, у проповіді Євангелія Христового, щоб запанували поміж нами любов, єдність та правда. Адже досягши досконалості у цих чеснотах, ми зможемо отримати ще більший дар — стати праворуч Бога і Отця Небесного у День Вічний.

Христос народжується — славімо Його!

Смиренний

+ ФИЛИП,

милістю Божою митрополит Полтавський і Миргородський,

ваш богомолець біля Різдвяних ясел Богонемовляти Христа

Різдво Христове 2018/2019

Кафедральний град Полтава