Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /home/ghmymsgu/public_html/wp-includes/blocks.php on line 20
Паломництво полтавчан до святинь Сербії та Чорногорії – Новини Полтавської Єпархії

Паломництво полтавчан до святинь Сербії та Чорногорії

З 31 липня по 14 серпня 2021 року, з благословення Високопреосвященнішого митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, під керівництвом керівника Паломницького відділу Полтавської єпархії Володимира Сахна відбулося паломництво віруючих полтавчан до святинь Балканського півострова.

1 серпня 2021, в Неділю 6-ту після П’ятидесятниці, група паломників з Полтавщини молилася за Божественною літургією у Свято-Успенській Почаївській Лаврі, яку очолив єпископ Селевкійскій Єфрем, секретар Священного Синоду Антіохійського Патріархату.
Також полтавські паломники перед своїм від’їздом за кордон молилися і в інших монастирях Західної України: Корецькому, Кременецькому, Кирило-Мефодіївському в м.Свалява та Свято-Покровському в с. Ракошино на Закарпатті.

3 серпня прочани відвідали монастирі заповідника “Фрушка Гора”, а також столицю Сербії місто Белград, де помолилися в кафедральному соборі святого Сави Сербського і в монастирі Раковіца. Полтавські паломники піднесли заупокійні молитви на могилах Сербських Патріархів Димитрія, Павла та Іринея.

Після Белграда група вирушила на південь Сербії, де відвідали монастирі Тресійє, Жича та Студениця. Особливістю цих обителей є те, що вони свого часу стали “ядром” сербської державності та культури, яка нерозривно пов’язана з Православною Церквою. У монастирі Жича, за всю його історію відбулося 19 королівських коронацій, і саме він був одним з осередків Сербської Церкви у ХІІІ столітті. Монастир Студениця був заснований преподобними Симеоном та Анастасією – батьками святителя Савви, першого Предстоятеля Сербської Церкви. Тут наші паломники помолились за вечірнім богослужінням, вклонились перед мощами святих засновників монастиря та відвідали храм на честь Богоотців Іоакима і Анни – церкву короля Мілутіна, в якій збереглися фрески XIV століття.

Далі паломницька група вирушила до Чорногорії, де відвідала давній монастир Джурджеві Ступови. В цій обителі полтавських паломників приймав особисто ігумен монастиря отець Даниїл. Після цікавої екскурсії, смачної трапези та щирого моління в монастирі група прибула в столицю Чорногорії місто Подгорицю, де зранку всі помолилися в кафедральному соборі на честь Воскресіння Христового.

Після відвідин політичної столиці Чорногорії, полтавські паломники направили свої стопи до її духовного та історичного центру – міста Цетиньє, де знаходиться однойменний монастир. Тут полтавчани мали можливість помолитись біля таких визначних святинь християнського світу як частка Животворящого Хреста Господнього, десниця Іоанна Предтечі та Філермська ікона Божої Матері, авторство якої, згідно передання, належить апостолу Луці. Цього ж дня наші паломники відвідали також монастир Подмаїне та стародавнє місто Котор, на самому березі найпівденнішого фіорду Європи – Боко-Которської затоки.

Наступного дня, помолившись біля мощей мученика Трифона, паломницька група продовжила свою подорож морським узбережжям Чорногорії. Крім відпочинку фізичного на березі Адріатичного моря, прочани духовно відпочили в монастирі Савіна, заснування якого пов’язують з іменем святителя Савви Сербського. Потім від моря піднялися високо в гори, у монастир Острог, де і молилися за ранковим недільним богослужінням та причастилися Святих Христових Тайн.

Тут варто зазначити про відношення православних сербів і чорногорців до Української Православної Церкви. Майже в кожному монастирі полтавчан запитували з якої вони Церкви, і хто є їхнім Предстоятелем? Запитували тому, бо знають яку складну ситуацію переживає зараз українське Православ’я. А коли чули від прочан відповідь, що вони перебувають під омофором Блаженнішого Митрополита Онуфрія, то всюди радо приймали і відкрито заявляли про свою підтримку. Зокрема, на Літургії в монастирі Святої Трійці біля м. Плевля ігумен за Божественною літургією на Великому вході пом’янув Блаженнішого Митрополита Онуфрія і потім пояснив, що зробив це в знак пошани до прочан та для підтримки канонічної Української Православної Церкви.

Дякуючи Господу за Його милості, 14 серпня прочани повернулися додому, де на них чекали інші віруючі полтавці, які в майбутньому, обов’язково також відвідають ці благодатні та святі місця.

Поделиться

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *